18. října Tématická konference

Ve čtvrtek 18. 10. 2018 jsme se účastnili tematické konference na téma Přenos a rozvoj kulturního dědictví v projektech Erasmus+ od 9:30 – 14:00 hod. v Iris Hotelu Eden v Praze.

Po registraci a úvodní přednášce na dané téma došlo i na naše kuchaře. Ty se předvedli s tradiční ukázkou typických českých švestkových buďáků z Kladna.

Švestkové buďáky na Kladensku
Švestky dozrály a dozrávají. Je to ovoce, ze kterého se dá vytvořit hodně dobrot. Mohou se zamrazit, usušit, kompotovat nebo připravit povidla, která jsou jednou z typických českých pochoutek, ať již do buchet nebo koláčků. Dobrá je i kombinace s mákem. A právě tato kombinace je typická pro specialitu našeho regionu a to jsou BUĎÁKY.
V okolí Slaného a Kladna tak říkají velkým buchtám plněným švestkami, mákem a cukrem. Buchty se pečou odděleně na plechu, potírají se rozšlehaným vejcem a po upečení se potřou máslem. Klasické buďáky se necukrují, ale kdo má chuť může.
V havířských rodinách bylo zvykem k snídani připravovat žitnou kávu s namáčenými kousky chleba. Opražené žito se namlelo jako káva, přidala se cikorka, směs se povařila a pak přecedila. Na víkend kuchařka připravila i nějakou lahůdku ke kávě, což byly právě švestkové buďáky.
Základem jsou tři ingredience: kynuté těsto na koláče, mák a švestky.
Jak si je upéct? Stačí švestky, mák a odhodlání dát se do toho. Jak na to?

Recept
500 g polohrubé mouky
špetka soli
vanilkový cukr
80 g cukru
42 g droždí (1 kostka)
150 g tuku (Hera)
30 g sádla
3 žloutky
250 ml mléka

Náplň
kompotové švestky 660 g (mohou být i čerstvé)
200 g mletého máku
100 g cukru
olej na vymazání
máslo

Polohrubou mouku v míse smícháme s vanilkovým cukrem. Ve středu mouky uděláme dolíček, do kterého rozdrobíme kostku droždí, posypeme cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a mírně promícháme.

Až droždí vzejde a vytvoří se kvásek, přidáme do mísy žloutky, zbylé mléko, sůl, rozpuštěnou vlažnou Heru a sádlo. Vypracujeme vláčné, hladké, nelepivé těsto, které necháme v míse zakryté utěrkou na teplém místě kynout.

Poté těsto opět propracujeme, rozdělíme na zhruba deset stejně velkých kousků. Každý kus promneme, zploštíme a naplníme pokrájenými švestkami s makovou náplní. Bochánky pevně uzavřeme a dáme na pomaštěný plech
nebo pečící papír spojem dolů ještě krátce odpočinout (kynout). Těsně před pečením potřeme bochánky rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Po vyjmutí z trouby potřeme rozpuštěným máslem a po vychladnutí pocukrujeme.

  

Foto z akce: