Zahořácké závitky patří mezi poklady české kuchyně, které pocházejí z oblasti Plzeňska, konkrétně z okolí Zahořan. Tato tradiční pochoutka je důkazem, že i jednoduché suroviny dokážou vytvořit dokonalou souhru chutí. 😋
Základem závitků je plátek vepřového masa, do kterého se zavine směs z uzeného masa nebo slaniny, cibule, česneku a často i kysaného zelí. Pečlivě zabalené závitky se pak opečou a dusí, dokud nejsou krásně měkké a šťavnaté. 🍴
Tento pokrm byl oblíbený hlavně na venkově, kde hospodyně využívaly dostupné suroviny a připravovaly jídla sytá, chutná a plná vůně domova. Dnes patří Zahořácké závitky k vyhledávaným specialitám v restauracích, ale nejlépe chutnají poctivě připravené doma. 🏡✨
Kdo by odolal křehkému masu, voňavé náplni a výborné šťávě? ❤️



