pište kdykoliv
volejte Po–Pá: 7–15 h
Jedná se o středoškolsky vzdělaného pracovníka se všeobecným i odborným vzděláním. Absolvent se uplatní v potravinářském průmyslu při vykonávání činností při výrobě potravinářských výrobků zejména při výrobě cukrářských výrobků, jemného pečiva, trvanlivého pečiva. Je připravován především pro výkon jednodušších činností při skladování surovin a pomocných látek, při přejímce, přípravě, třídění, úpravě a hodnocení surovin k technologickému zpracování, manipulaci se surovinami, polotovary a hotovými výrobky, při jejich hodnocení, balení a expedici. Uplatní se při obsluze a jednoduché údržbě strojů a zařízení v potravinářské výrobě.
Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, na úrovni odpovídající jejich schopnostem a učebním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence. Klíčové kompetence navazují na klíčové kompetence osvojované na základní škole a dále se prohlubují.
Absolvent má rozvinuty tyto klíčové kompetence:
Kompetence k učení
• absolvent se podle svých schopností a možností efektivně učí, vyhodnocuje dosažené výsledky a pokrok a reálně si stanovuje potřeby a cíle dalšího vzdělávání
Kompetence k řešení problémů
• absolvent podle svých schopností a možností samostatně řeší běžné pracovní i mimopracovní problémy
Komunikativní kompetence
• absolvent se podle svých schopností a možností vyjadřuje jak v písemné tak v ústní formě k různým životním i pracovním situacím
Personální a sociální kompetence
• absolvent si podle svých schopností a možností umí stanovit přiměřené cíle v oblasti zájmové i pracovní, pečuje o své zdraví, spolupracuje s ostatními a přispívá k utváření vhodných mezilidských vztahů
Občanské kompetence a kulturní povědomí
• absolvent zná hodnoty a postoje podstatné pro život v demokratické společnosti a dodržuje je, jedná v souladu s udržitelným rozvojem a podporuje hodnoty kultur
Kompetence k pracovnímu uplatnění
• absolvent podle svých schopností a možností využívá své osobnostní a odborné předpoklady pro úspěšné uplatnění ve světě práce
Matematické kompetence
• absolvent podle svých schopností a možností využívá matematické dovednosti v různých životních situacích
Kompetence využívat prostředky informačních a komunikačních technologií a pracovat s informacemi
• absolvent ovládá podle svých schopností a možností práci s osobním počítačem a jeho základním a aplikačním programovým vybavením, ale i s dalšími prostředky ICT a využívá adekvátní zdroje informací a pracuje s nimi
Odborné kompetence
• dodržuje hygienické požadavky v gastronomii
• ovládá základní poznatky v potravinářské výrobě
• vede jednoduché záznamy ve skladové evidenci
• připraví, upraví a zpracuje suroviny podle technologického postupu ručně nebo strojově na vybrané polotovary a výrobky
• dodržuje bezpečnost práce a dodržuje zásady ochrany zdraví při práci
• usiluje o nejvyšší kvalitu své práce, jak při zhotovení výrobků
• jedná podle svého nejlepšího uvážení po ekonomické stránce v souladu se strategií udržitelného rozvoje
Způsob ukončení vzdělávání
Vzdělávání je ukončeno závěrečnou zkouškou a dokladem o dosažení stupně vzdělání je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list.
Máte dotaz?
Napište nám za pomoci přiloženého formuláře nebo použijte telefonní číslo či e-mailovou adresu uvedené níže.